Desinfectie van zwembaden

De kwaliteit van het water in openbare zwembaden wordt onderhouden door een uitgebreide reeks maatregelen. Deze omvatten verwarming tot een comfortabele temperatuur, constante recirculatie van de vloeistof, mechanische reiniging van onzuiverheden, filtratie en desinfectie. De waterbehandeling is succesvol in het omgaan met organische en anorganische verbindingen die de zwembaden binnenkomen vanuit de watertoevoer en de omgeving, maar ook met de stoffen die dagelijks door bezoekers worden meegebracht. Eén persoon - zelfs als hij een douche neemt - kan tot 50 000 verschillende micro-organismen in het bassin achterlaten.

Desinfectie van het bassin met behulp van reagentia, niet-reagentia en complexe methoden speelt de hoofdrol in de allesomvattende reiniging. In het laatste geval worden beide desinfectiemethoden tegelijkertijd gebruikt. Of twee chemicaliën, waarvan er één lange tijd actief kan blijven in het water. Ondanks de opkomst van nieuwe methoden wordt in 99% van de openbare zwembaden in Moskou water gechloreerd. De combinatie van chloor met andere middelen en behandelingsstations zorgt voor een maximaal desinfecterend effect. 

Misschien ben je geïnteresseerd in: https://buitenexpert.nl/zwembad/chloor-voor-zwembad.html

Desinfectiemethoden op basis van reagentia

Waterdesinfectie wordt bereikt door biologisch actieve stoffen toe te voegen (chlorering, broomdesinfectie, ozonering, toevoeging van zuurstofhoudende additieven, gecombineerde stoffen);

Chlorering

Dit is gebaseerd op het vermogen van chloor om de activiteit en voortplanting van microben te remmen. Bij contact met ammoniumverbindingen (zweet, urine, vet) wordt chloramine of gebonden chloor gevormd. Het is deze stof die een doordringende geur heeft en irriterend werkt.

Actieve zuurstof

Ingebracht reagens breekt af in het water en geeft zuurstof af die biocontaminatie bestrijdt. Als een op zichzelf staande desinfectiemethode is het alleen geschikt voor kleine zwembaden met een temperatuur van 28 graden of minder. Bij gebruik in volumineuze bassins leidt het tot overschrijding van de veilige concentratie peroxide, wat schadelijk is voor de gezondheid.

Ozonatie

Ozon is een actieve vorm van zuurstof die virussen, bacteriën en sporen bestrijdt. De technologie benadert natuurlijke reiniging zo dicht mogelijk, maar in openbare zwembaden moet het worden gecombineerd met chloordesinfectie.

Brominatie

Desinfectietechnologie met hoog desinfecterend effect (87% bij pH = 8). Broom is bestand tegen virussen, bacteriële besmetting, schimmels, organische stoffen en algen.

Zoutelektrolyse

Chloorhoudende reagentia worden geproduceerd uit een oplossing van keukenzout in doorstroom- of autonome eenheden. In het eerste geval wordt het zout (NaCl) toegevoegd aan de kom van het bassin; in het tweede bevindt het zich in een aparte kamer.

Ionisatie

Het systeem levert zilver- en koperionen aan de bak. Het eerste verwijdert micro-organismen, het tweede stopt algengroei en bevordert coagulatie.

Desinfectiemethoden zonder reagentia

Waterbehandeling met fysische effecten (ultraviolet licht, ultrageluid, elektrische pulsen, enz;)

UV-bestraling

UV-desinfectie is gebaseerd op de absorptie van UV-licht door nucleïnezuren, waardoor ziekteverwekkers hun reproductievermogen verliezen. Ultraviolet desinfecteert water in kleine containers en wordt gecombineerd met chloordesinfectie in openbare zwembaden.

Ultrasone desinfectie

Ultrasoon geluid doodt cellen door hun membranen te vernietigen. De technologie werkt zelfs in troebel water met een grote verscheidenheid aan onzuiverheden en micro-organismen. De methode wordt als innovatief beschouwd, maar wordt in Moskou zelden gebruikt vanwege de hoge kosten en complexiteit.

De beste oplossing voor desinfectie van zwembadwater is een gecombineerde methode - het gebruik van zowel reagentia als niet-reagentia. Omdat deze methode in staat is om:

kwalitatief en betrouwbaar te desinfecteren;

  • algen te verwijderen;
  • filtratie te bewerkstelligen
  • veilig is voor de menselijke gezondheid;
  • geen negatieve invloed heeft op het milieu;
  • verstandig gebruik maakt van hulpbronnen;
  • zo eenvoudig en handig mogelijk zijn.

Zwembadchemicaliën

Zwembaden desinfecteren met chloor is de meest gebruikte, maar lang niet de enige manier om ze schoon te maken. Voor een volledige waterbehandeling worden zandfilters gebruikt om grove onzuiverheden en speciale additieven op te vangen:

  • Flocculanten, die ervoor zorgen dat fijne deeltjes aan elkaar kleven;
  • coagulanten die ervoor zorgen dat het vuil een vlokvormig neerslag vormt;
  • algiciden die voorkomen dat het water gaat "bloeien";
  • pH-regelaars die het zuur-base-evenwicht regelen.

Bron: https://buitenexpert.nl/

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Thuis in de auto: hoe kies je een camper?

Procedure voor desinfectie van zwembadwater