Procedure voor desinfectie van zwembadwater

Zwemmen is goed voor het lichaam. Het is goed voor de ademhaling, het cardiovasculaire systeem, het bewegingsapparaat, het zenuwstelsel en het immuunsysteem. Zwemmen is gezond als het zwembadwater ontsmet is en alle waterindicatoren normaal zijn.

Ontsmetting van zwembadwater voor beginners

Het vullen van het zwembad met water, of het nu uit een bron komt of van een gemeentelijk waterleidingbedrijf, moet in elk geval gefilterd en gedesinfecteerd worden om schoon en veilig zwemwater te krijgen. Tijdens het waterbehandelingsproces van het zwembad moet met veel aspecten rekening worden gehouden: het juiste filtratiesysteem voor het zwembad, de slijtage van het filter en de backfill, de werking van het desinfectiesysteem. Een veilige werking van het zwembad zonder filtratie en desinfectie is onmogelijk.  

Het water desinfecteren is in wezen het corrigeren van de noodzakelijke indicatoren. Hoe gezuiverd het binnenkomende water ook is, na een uur onder de zon zal de samenstelling veranderen. De indicatoren voor het corrigeren van de waterkwaliteit in privé- en openbare zwembaden zijn verschillend. Voor openbare zwembaden zijn het er veel meer: pH-waarde, alkaliteit, cyanuurzuur, totale hardheid, vrij en gebonden chloor en Langelier-index. Om deze indicatoren te meten kun je elektronische testers - fotometers - gebruiken.

Voor privézwembaden moeten twee indicatoren worden gecorrigeerd: chloor en pH. 

Waarom zijn deze parameters zo belangrijk?

Een van de belangrijkste parameters die de balans van het water beïnvloedt, is de pH-waarde. Geen aandacht besteden aan de pH-waarde van het water leidt tot overconsumptie van desinfecterende chemicaliën (chloor, actieve zuurstof, broom), corrosie van apparatuur, troebel water, ongemak voor zwemmers - brandende ogen en slijmvliezen.

Chloor is direct een desinfectiemiddel.

Misschien ben je geïnteresseerd in: https://buitenexpert.nl/zwembad/zwembad-ph.html

Bestaande waarden bepalen

Het eerste wat je moet doen is jezelf uitrusten met een tester om de waterwaarden te bepalen. De testers zijn er in druppel-, tablet- en stripvorm. De kit bevat altijd alles wat je nodig hebt voor de meting: een reagens en een school met een afleesindicator.

We halen water in het buisje van de tester op een diepte van 30-40 cm "tot aan de elleboog". Het is belangrijk om niet direct water van het oppervlak te nemen, de indicator zal dan slechter zijn. Het wateroppervlak bevat meestal 80% verontreinigingen: haar, vet, speeksel... Volg de noodzakelijke stappen die beschreven staan in de instructies van de fabrikant en bepaal de ruwe gegevens.

De pH-waarde aanpassen

Als de pH te hoog is, verlagen we hem, als hij te laag is, verhogen we hem door het juiste middel te kopen. In de meeste gevallen is de pH-waarde hoger dan normaal en moet deze worden verlaagd.

Zodra je hebt bepaald welke pH-waarde je moet aanpassen, begin je met het voorbereiden van veilig zwemwater. Het is belangrijk om eerst de pH-waarde gelijk te maken, dan het chloorgehalte en pas daarna voegen we extra preventieve maatregelen tegen algen en troebelheid toe. Ongeacht welk ontsmettingsmiddel je gebruikt, de procedure is hetzelfde. Als desinfectiemiddel wordt toegevoegd aan water met een lage of hoge pH, zal het effect zwak of onbestaande zijn. De waterwaarden moeten niet onmiddellijk worden gecontroleerd, maar na minstens één waterwisselcyclus.

Het chloorniveau regelen

Desinfectie met chloor is de meest voorkomende, effectieve en betaalbare methode. Desinfectie met chloor wordt in twee fasen uitgevoerd: schokchlorering is de eerste behandeling van het water. Bij schokchlorering bereikt de chloorconcentratie in het water tussen 2,0 en 3,0 mg/l - in deze concentratie mag je niet baden. Bij schokchlorering wordt chloor in de vorm van tabletten of korrels gebruikt. Het doel van schokchlorering is om alle ziektekiemen, bacteriën en virussen te doden.

Om het resterende chloor in het water binnen het standaardbereik te houden, wordt een langwerkend chloorproduct gebruikt. Dit is meestal in de vorm van 200 g, 250 g en 20 g tabletten. Langwerkend chloor wordt in het mandje van een afschuimer of vlotter gedaan. Het lost langzaam op en verzadigt het water met chloor. Langwerkende chloortabletten zijn vaak multifunctioneel. Ze bevatten niet alleen chloor, maar ook een algicide, een vlokmiddel...

Chloorvrije desinfectie van zwembaden

Er is geen twijfel mogelijk - chloorhoudende zwembadchemicaliën worden gezien als het beste desinfectiemiddel. Maar er zijn een aantal redenen waarom chloorvrije waterbehandeling nog steeds de voorkeur geniet. Bijvoorbeeld een hoge gevoeligheid voor chloorpreparaten, een afkeer van de geur van chloor (zelfs een lichte). Hieronder kijken we naar alternatieve chemicaliën voor desinfectie van zwembadwater:

Broom voor zwembaden

Broom vernietigt verontreinigende stoffen door ze te ioniseren of op moleculair niveau te scheiden. Het meeste blijft actief, zelfs na dit proces, dus het gaat iets langer mee dan chloor.

Zwembadwater reinigen met chloorvrije chemie met broom is mogelijk. Het werkt echter langzamer dan chloor. En het duurt langer om de verontreinigende stoffen te doden.

Daarom is het gebruikelijk om chloor te gebruiken voor schok- en profylactische waterbehandeling en broom voor langdurige behandeling.

Actieve zuurstofpreparaten

Zwembadreinigers zonder chloor, gebaseerd op actieve zuurstof, elimineren bacteriën en virussen veroorzaakt door verontreinigingsbronnen zoals zweet, urine, cosmetica, enz.

Maar het is belangrijk om te begrijpen dat de effectiviteit van het desinfectiemiddel wordt bepaald door de snelheid waarmee ziekteverwekkende organismen worden vernietigd. Een chloorhoudend product vertoont een aanzienlijk hogere afbraaksnelheid dan een chloorvrij zwembadproduct.

Voor een goede ontsmetting moet de concentratie actieve zuurstof in mg/l veel hoger zijn dan chloor. Bovendien zijn dit soort preparaten geschikt voor gebruik in huishoudelijke zwembaden; ze zijn niet goedgekeurd voor openbare zwembaden.

Specialisten raden het gebruik van waterstofperoxide van farmaceutische kwaliteit, het zogenaamde "perhydrol", sterk af voor desinfectie van zwembadwater. En het moet niet worden verward met actieve zuurstof.

Let bij het kiezen van een ontsmettingsmiddel voor je zwembad niet alleen op de prijs van het product, maar ook op de concentratie, het verbruik en de frequentie van toevoeging.  Vaak blijken de duurdere preparaten, berekend voor het seizoen, voordeliger te zijn om aan te schaffen vanwege hun hoge concentratie en lager verbruik.

Bron: https://buitenexpert.nl/

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Thuis in de auto: hoe kies je een camper?

Desinfectie van zwembaden